×

Еуробот Париз 2023

Еуробот је међународно такмичење које се организује од 1998. године.

У финалу такмичења пласирају се прве три екипе на националним такмичењима. Поред европских земаља учествују и државе северне Африке.

Еуробот је такмичење на коме учествују углавном тимови техничких факултета. Организатор Еуробот и Еуробот Јуниор такмичења на националном нивоу је Факултет техничких наука из Новог Сада.

Еуробот јуниор је такмичење намењено ученицима средњих школа и најзахтевније је такмичења из роботике за средњошколце. Тимови ученика имају задатак да реше конкретне проблеме који се задају почетком септембра. Тимови морају да осмисле, испројектују, програмирају и изграде роботе који ће обавити задатак, за шта је могуће користити два робота.

Погледајте фотографије са такмичења

У јуниорској конкуренцији један од робота је контролисан, док је други потпуно аутономан. Такмичење се одвија кроз мечеве два тима на површини на којој се истовремено налазе роботи оба тима и чији је задатак да сакупе што више поена.

Тим „Муње“ Математичке гимназије (Милица Јовичић – вођа тима, Новак Стијепић, Александар Бркић, Филип Бојковић, Филип Марковић и Угљеша Кузманов) је победио на националном такмичењу и тиме се пласирао за учешће финалу Еуробот такмичења које се већ више година одржава у Кашану поред Париза 10. и 11. јуна.

Иако су „Муње“ имале озбиљне техничке проблеме (кварови током транспорта на пример), добијена су два од укупно шест мечева, што нажалост није било довољно за пласман у полуфинале такмичења. Искуства стечена на такмичењу ће нам свакако омогућити да, кроз даљи рад, постигнемо много боље резултате!